FULLPÄLSAD ELLER KLIPPA

När man köper en Bichon Havanais är det viktigt att veta att detta är en pälsras. Det positiva med pälsen är att den är väldigt mjuk och den inte fäller, men det negativa är att om man inte är intresserad av päls så kan det bli mycket jobb och dyrt. Vi klipper ner några av våra hundars päls då det är mer lättskött, men om man ska ställa ut sin hund på utställning så måste pälsen vara oklippt. Det innebär kammande och bad varje till varannan vecka. 

Jag är utbildad hundfrisör och jag klipper hundarna oftast var 4e månad. Man kan räkna med ett pris mellan 600-1500kr för att klippa sin hund hos en hundfrisör men då kommer hunden vara i en lättskött frisyr som bara kräver ett bad då och då.

Men även om man hade tänkt klippa ner sin valps päls när den blir äldre så krävs det fortfarande att valpen/hunden kan hanteras på ett trimbord. Hunden ska kunna stå stilla i ca 1h för att bli klippt med maskin eller sax. Det är oerhört viktigt att träna på att stå på bord och bli hanterad från första veckan valpen kommer till sitt nya hem. Valpen ska vara van vid att tas på och acceptera att även främlingar gör så. Det är att träna varje dag annars kommer det bli en oerhörd stress att bli klippt av en hundfrisör. Så inte förs valpen kan stå stilla på bordet för att kammas, klippas klor och borsta tänder så är det dags att klippa pälsen.

Vänta med att klippa din valp tills den är ca 6 månader. Fördelen med detta är också att ni får in mer hantering i vardagen genom att man ska sätta upp tofs eller spänne. Det är en viktig hantering som lätt glöms bort, men med att hålla på med uppsatt lugg får man en hund som blir van att pillas på och vara still.

När valpen valpen är 4 månader kommer luggen komma i vägen för ögonen. Man kan smeta på lite vaselin för att tynga ner pälsen mellan nos och ögon. Det ovanför ögonen kan man kamma bakåt med vaselin och sätta upp med en liten gummisnodd eller spänne. Spännen som inte sliter på pälsen finns att köpa på BBHC- websida.


När valpen närmar sig 8månader- 1år så kommer man behöva kamma ut ull från pälsen. Släpper lite grann innan också men inte alls som just vid den tiden. Då börjar det bli vuxenpäls och ullen släpps i pälsen vilket leder till tovor. Framförallt kommer dessa tovor på mage, ljumskar och runt öron eller halsbandsområdet. Att ha sele just nu är inte att rekommendera. Ullen fastnar alltså i pälsen istället för att hamna på golven.